کوچ شدن و کوچینگ یکی از روندهای رو به رشد در ایران و البته جهان است. در بسیاری از کتابها و مقالات کوچینگ می‌گویند کلمه‌ی Coaching با مفهومی نزدیک به معنای امروزی آن، نخستین بار در سال ۱۹۳۷ به کار رفته است.

کوچینگ و مربیگری هم مثل هر رشته‌ی دیگری، به مرور با حرفه‌ای شدن و گسترش قلمرو فعالیت‌هایش، به زیرمجموعه‌های تخصصی‌تر (اصطلاحاً Sub-specialties) تقسیم شده است و انواع گرایش‌های کوچینگ به وجود آمده‌اند.

کوچینگ یک بخش ندارد، بخش های مختلفی دارد مثلاً یکی از مهمترین مزایای کوچینگ و یا هدف کوچینگ این است که کمک می کند انسان های سالم زندگی بهتری داشته باشند! بنابراین تعریف کوچینگ در اینجا نیز معنی می شود که سبب می شود عوامل مثبت بیشتر و بیشتر شود. این مبحث از روان شناسی مثبت گرا بسیار مورد ارزیابی قرار گرفته است.

فرایند کوچینگ

 

کوچینگ یک فرآیند است، فرآیندی که در آن کوچ کمک می کند تا کوچی بتواند بر روی بهبود عملکرد خود کار کند و موفقیت شغلی خود را بهتر از قبل به نتیجه برساند. این رویکرد سبب می شود که قابلیت های کلیدی مثل مهارت حل مسئله به سادگی محقق شود. در واقع موفقیت نزدیک و نزدیکتر می شود. در مهمترین تعریف کوچینگ باید گفت که در واقع مکالمه ای در میان است که به یادگیری بسیار کمک می کند.
راهکاری است که سازمان ها و یا افراد به واسطه آنها می توانند بهترین راه حل را پیدا کنند. در واقع کوچ مجموعه از ابزار ها و روش ها است که پروسه یادگیری را مورد پشتیبانی قرار می دهد.
وقتی کوچینگ وارد میدان میشود، دیدگاه های جدید نیز به صورت اتوماتیک ایجاد می شود، فرصت ها و مشکلات فردی ارزیابی می شود و تصمیم گیری رنگ و بوی دیگر دارد. کوچینگ در واقع یک پل است، پلی خلاق برای رسیدن به هدف که توسط کوچ در اختیار شما قرار می گیرد و سبب می شود که کارایی شخصی شما بیشتر و بیشتر شود و رضایت فردی از زندگی و کار نیز رویکرد بهتری داشته باشد.

وظایف کوچ چیست؟

کوچینگ یک گفتگوی آگاهانه و روبه‌جلو برای توانمند کردن یک فرد یا گروه برای زیستن در بهترین حالت خود و رسیدن به نتایج فوق‌العاده در زندگی، حرفه، کسب‌وکار یا سازمان است.

این کار کمکی است برای پر کردن فاصله‌ میان اکنون و جایی که مراجعه‌کننده و کوچ می‌خواهند در آن قرار بگیرد. کوچ‌ها درواقع با مراجعه‌کننده خود شریک می‌شوند تا به آن‌ها برای طراحی و رسیدن به آنچه تمایل دارند دست پیدا کنند کمک کنند.

از فواید کوچینگ می‌توان به ایجاد وضوح و شفافیت در سوق دادن مراجع به‌سوی اقدام و تسریع فرآیند پیشرفت اشاره کرد و برای او آگاهی و تمرکز به ارمغان می‌آورد.

کوچ‌ها مطابق فدراسیون بین‌المللی کوچینگ، افرادی هستند که مراجع خود را بهترین متخصص در زندگی و کار خود می‌دانند و بر این باورند که هر مراجعه‌کننده‌ای می‌تواند نوآور و کاردان زندگی خودش باشد .

با این تفاسیر باید بدانیم که کوچ‌ها نه معلم هستند، نه روان شناس و نه مشاور، آنها در حقیقت تسهیل گرانی هستند که به شما کمک می‌کنند به آگاهی برسید و مسائلی را خودتان کشف کنید و یاد بگیرید.

کوچ‌ها هرگز شما را نصیحت نمی‌کنند و به شما راهکار ارائه نمی‌دهند، بلکه آنها با استفاده از ابزارهایی کارآمد در حرفه خود (مانند گوش دادن فعال، پرسیدن سوالات موثر و قدرتمند و بازخورد)، به شما کمک می‌کنند تا نقشه راه را برای پیشبرد اهدافتان تعیین کنید یا پازل‌های درونی که موجب بروز مسائلی در زندگی شما شده‌اند را کنار هم ببینید و به نتیجه برسید.

کوچ‌ها در حقیقت به افراد کمک می‌کنند که خودشان با رسیدن به آگاهی و پاسخ‌ها، میان آن کسی که هستند و آن کسی که می‌خواهند باشند پلی ایجاد کنند.

انواع کوچینگ

از پرکاربردترین نوع کوچ عبارتنداز:

بیزینس کوچ

لایف کوچ

کوچ فردی

کوچ گروهی و... 

چطور می‌توانید از کوچینگ بهترین نتیجه را بگیرید؟

پس از اینکه دانستید کوچینگ چیست و چطور میتواند به شما کمک کند، باید بدانید چطور می‌توانید بهترین نتیجه را از مشورت با یک کوچ کسب کنید.

ابتدا باید اهداف خود را مشخص کنید و بدانید انتظارتان از کوچینگ چیست. پس از آن باید به دنبال موسساتی مانند کوچینگو باشید تا بهترین کوچ‌ها را در زمینه‌های مختلف به شما پیشنهاد دهند.

سپس باید به‌خوبی و به دقت کوچ‌های مختلف را بررسی کنید و کسی را انتخاب کنید که با آن راحت هستید و به‌طور کامل می‌توانید به او اعتماد کنید. در انتها لازم است بدانید در رسیدن به اهدافتان تنها نیستید و کوچینگ همیشه و در همه حال کنار شما باقی می‌ماند.